BLOG

Šta utiče na gubitak zuba kod odraslih?


Odrasli ljudi u proseku imaju oko 25 stalnih zuba. Svaki zub je važan, pa gubitak zuba može uticati na žvakanje, govor i zdravlje u celini. Zub se može izgubiti usled nezgode ili povrede, parodontoze, uznapredovalog karijesa, nepravilnog položaja zuba u vilici…


Faktori rizika od gubitka zuba su brojni:


Stil života veoma utiče na Vaše zube.Pranje zuba dva puta dnevno doprinosi održavanju zdravlja zuba, ali ako zube perete samo jednom dnevno (ili ih uopšte ne perete) bakterije se mogu nastaniti na Vašim zubima. To dalje može dovesti do nastanka karijesa, upale desni i bolnih stanja.


Pušenje ili žvakanje duvanasu dve loše navike koje povećavaju rizik od gubitka zuba. Istraživanja pokazuju da su pušači u duplo većem riziku da izgube svoje zube u odnosu na nepušače.


Loša ishrana takođe utiče na gubitak zuba. Kako bi ostali jaki, zubima su potrebni mnogi vitamini i minerali kao što su kalcijum, vitamin D, vitamin C, kalijum… Ukoliko ishranom ne unosite potrebne količine ovih vitamina i minerala, Vaš organizam neće imati građevinski materijal potreban za čvrste i jake zube. Gazirana pića i hrana bogata šećerom i kiselinama su neprijatelji Vaših zuba.


Autoimune bolesti, kao što je dijabetes, utiču na stanje zuba. Svaka bolest koja narušava imunitet može biti uzrok ispadanja zuba. Kod osoba sa autoimunim bolestima, telo ne može da se izbori sa inflamatornim procesima kao što je to slučaj kod osoba koje nemaju ove bolesti, pa stanja poput upale desni mogu da se iskomplikuju i dovedu do gubitka zuba.
U odraslom dobu gubitak zuba se ne može uvek sprečiti, ali postoje koraci koje možete preduzeti kao prevenciju.


Vaša prva linija odbrane je Vaš stomatolog. Na svakih šest meseci posetite svog stomatologa zbog redovnog kontrolnog pregleda. Vodite računa o oralnoj higijeni, perite zube dva puta dnevno četkicom i uz to koristite konac za zube. Hranite se zdravo i umereno, ne preterujte u konzumiranju slatkiša i gaziranih pića. Pokušajte da prekinete s lošim navikama - pušenjem i alkoholom - to će značajno umanjiti rizik da ostanete bez zuba.


#zdravizubi #gubitakzuba #oralnahigijena

  • Cirkonija centar Facebook
  • Cirkonija centar Instagram
  • Cirkonija Centar YouTube

© 2018 Cirkonija Centar by A1 Dental Studio.

cirkonija, cirkon, cirkonijum, cirkonijumske krune, cirkonijske krune, krunice od cirkonije, cirkonijumske krunice, krunice od cirkona, bezmetalna keramika, krunice za zube, dentalne krunice, cirkonijske krunice, krunice od cirkonijuma, digitalna stomatologija, skeniranje zuba, digitalno skeniranje zuba, digital smile design, implatati, implantologija, ugradnja implanta, ugradnja implantata, smile makeover, holivudski osmeh, savrsen osmeh, mostovi od cirkonije