top of page

BLOG

Kako medikamenti utiču na naše zube?

Poznato je da se većina medicinskih stanja može izlečiti pomoću lekova (ili se barem mogu ublažiti simptomi). Manje je poznato da nuspojave lekova mogu ugroziti naše oralno zdravlje.

Mnogi lekovi, oni koji se mogu kupiti bez recepta, kao i oni koji se izdaju na recept - mogu imati štetan uticaj na zube. Štaviše, vrlo je verovatno da ste neki od njih koristili, a da niste ni bili svesni potencijalnih nuspojava na vaše zube. Savetujemo da pre uzimanja svakog leka u uputstvu leka pročitate informacije vezane za nuspojave, kao i da svog stomatologa obavestite ukoliko uzimate neke lekove.





Suva usta i jezik uzrokovani lekovima


Možda vam suva usta ne stvaraju veću nelagodnost, pa vam se zato čini da nisu problem. Međutim suva usta i jezik uzrokuju propadanje zuba. Pljuvačka štiti vaše zube i desni od bakerija koje izazivaju karijes i zapaljenje desni. Ukoliko vaše telo ne proizvodi dovoljno pljuvačke, bakterije i plak se talože na desnima i zubima i ubrzavaju njihovo propadanje.


Neki lekovi, kao što su antihistaminici, antidepresivi, inhalatorni medikamenti za astmu, diuretici, neki lekovi protiv bolova uzrokuju sušenje usta. Ukoliko ih uzimate i primetite da su vam usta suva potrebno je pre svega da pijete puno vode. Ograničite unos kofeina, alkohola i šećera. Podstaknite stvaranje pljuvačke tako što ćete žvakati žvakaće gume bez šećera.


Promena boje zuba


Korišćenje nekih lekova može dovesti do diskoloracije - promene boje zuba. To može biti površinsko prebojavanje, što je često slučaj kod upotrebe antibiotika, nekih esencijalnih ulja, soli gvožđa u tečnoj formi… Međutim ako se lekovi uzimaju u periodu formiranja zuba, onda oni mogu uticati na “unutrašnju” boju tj. boju u strukturi zuba i ta boja ostaje stalna. Ovo je slučaj sa tetraciklinima, ciprofloksacinom, ali i preteranim dozama fluora koje mogu izazvati flourozu.


Osteoporoza i gubitak zuba


Bisfosfati, vrsta lekova za osteoporozu, mogu povećati rizik od retkog stanja koje se zove osteonekroza, koje izaziva "koštanu smrt vilice”. Obavezno obavestite svog stomatologa ukoliko uzimate bisfosfate.


Oštećenja zubne gleđi ili zubne supstance uzrokovana medikamentima


Neki sirupi za kašalj, vitamini i tečni lekovi često su zaslađeni šećerom da bi se lakše uzimali. Ali, oni na zubima ostavljaju lepljiv ostatak. Neki lekovi čak mogu oslabiti zubnu gleđ ili doprineti gubitku zubne kosti.


Da biste zaštitili svoje zube bez prestanka uzimanja terapije lekovima, obavezno perite zube nakon svakog uzimanja leka.


Uticaj na meka tkiva u ustima


Neki imunosupresivi mogu uticati na prekomerni rast tkiva desni. Penicilin, beta blokatori, ibuprofen i aspirin mogu uzrokovati promene na desnima, dok gljivična infekcija može nastupiti kao posledica uzimanja antibiotika, kortikosteroida ili anti bebi pilula.


Razgovarajte sa lekarom ili stomatologom da biste saznali da li lekovi koje koristite mogu uticati na vaše oralno zdravlje i šta možete uraditi povodom toga. Ako vam se učini da lekovi koje pijete utiču negativno na vaše zube i desni, obavezno se obratite svom stomatologu.


  • Cirkonija centar Facebook
  • Cirkonija centar Instagram
  • Cirkonija Centar YouTube
bottom of page