top of page

BLOG

Kako odabrati pravu četkicu za zube?


Da bi vaši zubi ostali zdravi i beli potrebna vam je odgovarajuća četkica. Nemaju svi iste zube, pa tako ne odgovaraju svima ni iste četkice. Međutim, iako je izbor danas veći nego ikad, većina ljudi ne pridaje mnogo značaja kupovini četkice za zube…

Svi znamo da je dentalna higijena od presudnog značaja za zdravlje zuba. Ako se zubi ne peru redovno, to može dovesti do nastanka karijesa, neprijatnog zadaha i mnogih ozbiljnijih zubnih oboljenja. Mali je broj onih koji znaju na šta treba da obrate pažnju kada se odlučuju koju će četkicu kupiti. Neki su lojalni određenom brendu, drugi gledaju cenu, treći kupuju impulsivno…


Osnovno je pravilo da četkicu treba menjati minimum na svaka tri do četiri meseca ili i ranije ukoliko primetite da se vlakna deformišu. Takođe, ako ste bili prehlađeni ili bolesni, važno je da promenite četkicu, kako vam nakupljene bakterije ne bi izazvale infekciju.

Da biste odabrali pravu četkicu za zube obratite pažnju na sledeće:


Veličina četkice - glava četkice ne treba da bude prevelika, već treba da odgovara veličini vaše vilice i zuba. Odaberite onu koja vam omogućava da najbolje doprete do svakog zuba u ustima. Četkica bi trebalo da ima dovoljno dugu dršku da biste je mogli dobro i čvrsto držati tokom korišćenja.


Mekoća i gustina vlakana - na tržištu se mogu naći meke (soft), srednje tvrde (medium) i tvrde četkice. Najčešće se savetuju četkice sa mekim ili srednjetvrdim vlaknima, jer će mekša vlakna ređe izazvati iritaciju desni. Deci i starijim osobama preporučuju se četkice sa mekim vlaknima, kao i odobama koje imaju osetljive zube i desni, ili česta krvarenja i upale desni. Osobama koje imaju velike i čvrste zube odgovaraju tvrde četkice. Naravno četkanje nikada ne treba da bude previše agresivno, da se ne bi iziritirale desni ili oštetila zubna gleđ. Osim oštrine,važna je i gustina vlakana - uvek birajte četkice sa što većim brojem vlakana.


Vrsta vlakana - možete birati između prirodnih i sintetičkih. Četkice sa prirodnim vlaknima jesu ekološki izbor, ali se sporije suše, pa postoji veća mogućnost zadržavanja bakterija. Ukoliko se odlučite za četkice sa prirodnim vlaknima, menjajte ih češće.


Električne četkice - ako preferirate električne četkice, odlučite se za one sa većim brojem obrtaja i kružnim kretanjem. Starijim ljudima iliosobama sa ograničenjem pokreta naprimer usled artritisa, električne četkice će možda više odgovarati nego klasične. Električne četkice mogu biti dobro rešenje za decu, naročito ako imaju otpor prema pranju zuba, jer im pranje može postati zabavno. Za koju god četkicu da se odlučite, važno je da zube perete redovno i temeljno - tako da dosegnete do svih zuba i operete sve zubne površine. Odvojite dovoljno vremena pri svakom pranju (2-3 minuta) i pažljivo očetkajte svaki zub sa svih strana.


Interdentalne četkice - vlakna klasične četkice za zube ne mogu dopreti do međuzubnih prostora. Zato se uz upotrebu klasičnih četkica preporučuju interdentalne četkice, upotreba zubnog konca ili zubnog tuša. Interdentalni prostor čistite redovno, jednom dnevno i tako obezbedite da vaši zubi budu savršeno čisti.


Vaš stomatolog najbolje poznaje vaše zube, pa vam zato može dati najbolji savet oko izbora četkice. Naše pacijente u Cirkonija centru redovno savetujemo u vezi sa tehnikom pranja zuba ili tipom interdentalne četkice. Posebnu pažnju i vreme posvećujemo najmlađim pacijentima, kako bismo im pomogli da razviju zdravu naviku i rado i redovno peru zubiće.


Comments


  • Cirkonija centar Facebook
  • Cirkonija centar Instagram
  • Cirkonija Centar YouTube
bottom of page