top of page

BLOG

Kako san utiče na vaše zube?


Ukoliko se noću često budite, spavate nemirnim plitkim snom, ometa vas sopstveno hrkanje, verovatno ni ne pomišljate na svoje zube. Pa ipak, poremećaji spavanja značajno utiču na naše zube i oralno zdravlje.


Sleep apneja sindrom


Sleep apneja, prestanak disanja tokom sna, je poremećaj od koga pati čak 5% populacije. Sleep apneja povećava rizik od moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijatebesa i srčanih oboljenja. I takođe utiče na vaše zube.


Tokom spavanja smanjuje se napetost cele telesne muskulature, te se opuštaju i mišići oko disajnog puta, koji imaju funkciju da pridržavaju resicu, jezik, nepce i krajnike. Protok kiseonika se smanjuje i može doći do prekida disanja. Osoba koja pati od sleep apneje ima prekide disanja u snu, često se budi tokom noći boreći se za dah, a da pri tom nije ni svesna problema. A ukoliko se događa desetinama puta tokom noći, izaziva konstantan umor tokom dana.


Spavanje s otvorenim ustima


Sleep apneja je često praćena spavanjem s otvornim ustima odnosno disanjem na usta. Oni koji spavaju sa otvorenim ustima bude se suvih usta, sa bolom u grlu, a nekad i glavoboljom.


Disanje na usta umesto kroz nos isušuje zube i desni. Probem je utoliko veći ako se dešava tokom sna jer tada naše telo i samo prirodno smanjuje proizvodnju pljuvačke. Pljuvačka je važna za žvakanje i varenje hrane, neutrališe kiseline i čini naša usta vlažnim i zdravim. Što je manje pljuvačke, to su usta suvlja, više je bakterija u ustima, pa i kiseline koju one stvaraju, što loše utiče na zube. Javlja se loš zadah, može doći do infekcije i na kraju paradontalne bolesti. Pranje zuba pred spavanje jeste neophodno, međutim neke paste za zube takođe isušuju usta. Zbog toga se preporučuje pranje zuba sat ili dva pre odlaska na spavanje.



Bruksizam


Škrgutanje (škripanje) zubima i stezanje vilice tokom noćnog sna naziva se bruksizam i ubraja se u poremećaje spavanja. Bruksizam je veoma čest problem - procena je da se javlja kod čak 25-50% populacije! Mnogi nisu ni svesni ovog problema, budući da se dešava u snu. Ako se javlja učestalo može dovesti do preteranog trošenja zubnog tkiva, oštećenja zubne gleđi ili pucanja ispuna (plombi). Kada je izraženo i stezanje vilice, osobe se bude sa osećajem bola usled spazma mišića i ukočenosti donje vilice.


Dobar san ima okrepljujuć uticaj na organizam. Tokom spavanja se oporavljamo i obnavljamo energiju za novi dan. San jača naš imunitet i doprinosi dobrom zdravlju celog organizma.


Ukoliko primetite neki od navedenih problema, posavetujte se sa vašim stomatologom kako bi sprečili štetne uticaje poremećaja sna i sačuvali zdravlje svojih zuba.


  • Cirkonija centar Facebook
  • Cirkonija centar Instagram
  • Cirkonija Centar YouTube
bottom of page