top of page

BLOG

Koje su prednosti zubnih implantata?

Iako bi zubi trebali da nam potraju ceo život, ponekad to nije slučaj. Štaviše, čak 7 od 10 osoba strarijih od 35 godina izgubilo je barem jedan zub! Nadoknada izgubljenog zuba veoma je važna jer utiče kako na funkciju žvakanja tako i na zdravlje ostalih zuba i opšte zdravstveno stanje celog organizma. Uz to, nedostatak zuba donosi i problem lošeg izgleda, gubitka samopouzdanja i lošijeg kvaliteta života.

Ranije se gubitak zuba rešavao postavljanjem mostova ili proteza, ali danas savremena stomatološka praksa ima idealno rešenje: zubni implantat. U poslednjih pet decenija implantologija (grana dentalne medicine koja se bavi ugradnjom implantata) je naglo napredovala, te su danas implantati dokazano najbolja terapija za nadoknadu nedostajućeg zuba.


Zubni implantat je titanski šraf koji služi kao zamena za koren zuba. Izrađuje se od biokompatibilnog materijala i srasta (oseointegrira) sa okolnom kosti. Kada implantat sraste, na njega se postavljaju kruna ili, u slučaju nedostatka više zuba - most. Ukoliko postoji totalna bezubost, ona se rešava tehnikama All-on-4 ili All-on-6, kada implantati služe kao stabilna potpora za celu protezu.






Koje su glavne prednosti zubnih implantata?


Zubni implantat je, u odnosu na ostale opcije nadoknade izgubljenog zuba (most ili proteza), značajno bolja opcija jer:

  • Potpuno odgovara prirodni zubima

  • Ne zahteva oštećenje (brušenje) susednih zuba

  • Predstavlja dugoročno rešenje za gubitak zuba

  • Sprečava propadanje vilične kosti usled nedostatka zuba

  • Vraća silu zagrižaja, identičnu sili zagrižaja kao sa prirodnim zubom

  • Pruža potporu za lice, kao i prirodni zubi i sprečava promenu oblika lica

  • Pruža potporu susednim zubima i sprečava njihovo pomeranje, pa tako omogućava ravan i skladan zubni niz i lep osmeh

  • Ne zahteva posebnu negu, osim uobičajene redovne dentalne higijene

  • Omogućava lak i prirodan govor

  • Nema nikakvog klizanja i pomeranja, što može da bude slučaj sa protezama

U Cirkonija centru koristimo implantate renomiranih švajcarskih, švedskih i nemačkih proizvođača. Za ugradnju implantata koristimo kompjuterom vođenu implantologiju. Zahvaljujući najsavremenijoj digitalnoj tehnologiji i kompjuterskom softveru implantat se može precizno postaviti u unapred isplanirano mesto, što smanjuje najveći broj komplikacija.


Prednost za pacijente je što im unapred možemo prikazati na ekranu 3D model njihovih zuba i vilične kosti, pokazati mesto gde će se naći implantat i objasniti kako će biti postavljen. Naši pacijentima je zato lako da razumeju kako će intervencija izgledati. Uz to, kompjuterom vođena implantologija koju koristimo pacijentima omogućava značajno jednostavniju, bezbolniju i bržu hiruršku intervenciju u odnosu na klasičnu ugradnju implantata. Takođe ona nam omogućava i visoku predvidivost izrade krunica i mostova na implantatima. U Cirkonija centru krune i mostove na implantatima izrađujemo od cirkonije, kako bismo pacijentima pružili najbolje moguće rešenje. Cirkonijske krune i mostovi perfektno se uklapaju u zubni niz, izgledaju potpuno prirodno.

Da biste saznali da li ste dobar kandidat za implantate i koje je rešenje najbolje za nadoknadu vaših nedostajućih zuba - pozovite nas i zakažite konsultaciju.



  • Cirkonija centar Facebook
  • Cirkonija centar Instagram
  • Cirkonija Centar YouTube
bottom of page