top of page

BLOG

Procenite sami rizik od razvoja parodontopatije

Parodontopatija (oboljenje potpornog tkiva zuba) je nakon karijesa, jedno od najčešćih dentalnih oboljenja. To je progresivni gubitak parodontalnog tkiva koje povezuje kost i desni sa zubima, što posledično dovodi do pomeranja, klaćenja i na kraju - ispadanja zuba. Počinje upalom desni (gingivitisom) koja, ukoliko se ne leči, prerasta u parodontopatiju. Uzrok parodontopatije je dentalni plak koji udružen sa faktorima rizika i neodgovarajućom ishranom dovodi do napretka bolesti.

Faktori rizika za razvoj parodontalne bolesti


Rizik od razvoja parodontopatije se povećava sa starenjem. Generalno, što se veće količine zubnog plaka duže zadržavaju na zubima i desnima, veće su šanse za razvoj ove bolesti. Redovno pranje zuba četkicom i čišćenje koncem su od ključnog značaja za prevenciju bolesti desni. Sa starenjem dentalna higijena još više dobija na značaju. Svako ko ima krvarenje desni treba da zna da je to znak bolesti desni. Zdrave desni ne krvare. Ako suviše agresivno perete zube, to može da šteti i zubima i desnima.


U trudnoći ili tokom uzimanja anti bebi pilula, kada je nivo hormona viši, tkivo desni može biti osetljivije na bakterijski biofilm (dentalni plak), što može izazvati krvarenje desni. Istraživanja pokazuju da postoje genetske razlike između polova, koje utiču na rizik od parodontoze. Takođe, porodično genetsko nasleđe utiče na sklonost razvoju parodontopatije.


Ukoliko ste pušač, postoji monogo veći rizik za razvoj i progresiju parodontalne bolesti. Kod pušača plak se znatno brže stvara i taloži na zubima i desnima. Pušači gube više parodontalnog tkiva, stvaraju se parodontalni džepovi, dolazi do većeg razaranja koštanog tkiva koje zubima daje potporu, stabilnost i čvrstinu.


Hronični srčani bolesnici, kao i oni koji pate od reumatoidnog artritisa, osteoporoze, dijabetesa podložniji su razvoju parodontalne bolesti.




Procenite sami rizik od parodontalne bolesti


Parodontalna bolest je često prikrivena, u smislu da se simptomi (stvari koje primećujete) mogu javiti u kasnoj fazi, kada je bolest već značajno uznapredovala. Zato je važno da i sami procenite rizik od razvoja parodontopatije, odgovorima na sledeća pitanja:


Da li su vam desni često upaljene i/ili otečene? Da li vam desni često krvare? Da li vam nedostaje jedan ili više zuba? Da li ste primetili da su vam se zubi pomerili ili se klate?

Ako je vaš odgovor na jedno ili više pitanja pozitivan, onda postoji rizik od nastanka parodontopatije i trebalo bi da posetite stomatologa.


Kako sprečiti razvoj gingivitisa i parodontoze?


Prevencija je veoma značajna za sprečavanje napretka bolesti. Održavajte redovnu dentalnu higijenu, perite zube četkicom uz čišćenje koncem barem dva puta dnevno. Ukoliko ste pušač, prestanite da puštite, povećajte unos vitamina C i K. Ako radite protetski rad na Vašim zubima, birajte najbolje i najpreciznije. Birajte cirkoniju.




  • Cirkonija centar Facebook
  • Cirkonija centar Instagram
  • Cirkonija Centar YouTube
bottom of page