top of page

BLOG

Oralno zdravlje žene: lep i zdrav osmeh u svakoj životnoj dobi

U mesecu kada slavimo Međunarodni dan žena, pravi je trenutak da ukažemo na značaj oralnog zdravlja žene. Tokom različitih razdoblja života, svaka žena se susreće sa drugačijim potrebama kada je u pitanju zdravlje zuba. Pre svega, važno je promeniti loše navike u održavanju higijene usta i zuba, jer one utiču na ženu u kasnijoj životnoj dobi.


Iako žene, u proseku, češće posećuju stomatologa nego muškarci, one češće doživljavaju probleme sa zubima. Razlog tome su hormonske promene koje se dešavaju samo kod žena, naročito tokom trudnoće i menopauze.


Postoje brojni problemi oralnog zdravlja koji mogu nastati tokom različitih perioda u životu žene


Menstrualni ciklus

Menstruacija može imati veliki uticaj na zdravlje zuba i desni. Kod nekih žena uoči menstrualnog ciklusa desni otiču i krvare, dok se kod drugih u ustima pojavljuju afte. Na sreću ovi problemi nestaju ubrzo po početku ciklusa. Međutim, važno je da žena zna šta treba da radi ako se ovi problemi pojave. U nedelji koja prethodi ciklusu zube bi trebalo prati i čistiti detaljnije, kako bi se sprečili problemi sa desnima i moguće infekcije.


Antibebi pilule

Oralna kontraceptivna sredstva često utiču na nivo estrogena u telu žene. Zbog toga što se u desnima nalaze brojni receptori estrogena, one postaju osetljivije i sklonije upalama i infekcijama. Žene koje koriste oralna kontraceptivna sredstva mogu imati više problema sa zarastanjem rane nakon vađenja zuba.


Trudnoća

Usled hormonalnog disbalansa tokom trudnoće postoji veća verovatnoća za razvoj gingivitisa. To dalje može dovesti do bolesti parodontalnih tkiva, upale desni, potpornih struktura i kostiju oko zuba. Kako bi se problemi sa oralnim zdravljem u trudnoći predupredili, savetujemo trudnicama da zube peru najmanje dva puta dnevno, sprovode režim zdrave ishrane, kao i da redovno ispiraju usta vodom ukoliko pate od jutarnjih mučnina i povraćanja. Trudnice bi trebalo da otprilike svaka tri meseca čiste kamenac i pregledaju zube.


Menopauza

Žene u menopauzi susreću se sa različitim promenama u oralnom zdravlju, kao što su bolne i upaljene desni, suva usta ili promene u čulu ukusa.


Redovne posete stomatologu najbolji su način prevencije problema sa zubima. Zato, drage dame, izdvojite 20 minuta svakih 6 meseci za posetu stomatologu, kako biste obavili kontrolni pregled i očistili kamenac. Da biste imale lep i zdrav osmeh u svakoj životnoj dobi, ne zaboravite da redovno održavate higijenu svojih usta i zuba i vodite računa o zdravoj ishrani.


  • Cirkonija centar Facebook
  • Cirkonija centar Instagram
  • Cirkonija Centar YouTube
bottom of page