BLOG

10 stvari koje verovatno niste znali o zubima

Zubi nam služe da grizemo, žvaćemo i pričamo, koristimo ih bezbroj puta u toku dana. Tome uglavnom ne pridajemo nikakav značaj, sve dok se ne desi problem sa zubima. Podelićemo sa vama nekoliko zanimljivosti o zubima, koje možda niste znali, a mogu biti korisne.

 1. Zub može da nikne sa karijesom.

 2. Karijes se ne može izlečiti. On samo vremenom sve više napreduje, sve dok ga stomatolog ne odstrani.

 3. Zub može da nikne na mestu koje fiziološki nije predviđeno za njega

 4. Mlečni zubi čuvaju mesto za stalne zube - zato je važno sačuvati mlečne zube sve dok stalni ne budu spremni da izbiju sami.

 5. Zubi u brojkama: imamo dva seta zuba - 20 mlečnih i 32 (uobičajeno) stalna zuba, osim ako nemate dodatne zube ili Vam se neki zubi nisu razvili. Zahvalite svojim genima za zube viška ili manjka!

 6. Istraživanja pokazuju da neki slatki ukusi koje sadrže tečnosti elektronskih cigareta mogu povećati rizik od nastanka karijesa (kao da nekima, zavisnost od nikotina već nije dovoljna!)

 7. Pranje zuba nije ništa novo - stari Egipćani, Rimljani i Grci prali su zube još pre 7.000 godina!

 8. Zubna gleđ se smatra najčvršćim materijalom u ljudskom telu, čvršća je čak i od kostiju! Međutim, bakterije i kiseline iz hrane koju jedemo mogu oslabiti zubnu gleđ. Zato je jako važno da redovno perete zube i održavate oralnu higijenu.

 9. Vode sa ukusom i sportski napici sadrže kiseline koje oštećuju zubnu gleđ i mogu dovesti do nastanka karijesa.

 10. Vidljivi deo zuba (kruna) čini samo četvrtinu do trećinu celog zuba. Ostatak se nalazi ispod desni.

Zdrave desni i zubi imaju značajan uticaj na #zdravlje celog organizma. Naši stomatolozi u Cirkonija Centru su tu da vam pomognu da sačuvate #zdravosmeh. Pozovite nas i zakažite pregled!


#zdravosmeh #savrsenosmeh #mysmile #smiling #dentistrybelgrade #premiumdentistry

 • Cirkonija centar Facebook
 • Cirkonija centar Instagram
 • Cirkonija Centar YouTube

© 2018 Cirkonija Centar by A1 Dental Studio.

cirkonija, cirkon, cirkonijum, cirkonijumske krune, cirkonijske krune, krunice od cirkonije, cirkonijumske krunice, krunice od cirkona, bezmetalna keramika, krunice za zube, dentalne krunice, cirkonijske krunice, krunice od cirkonijuma, digitalna stomatologija, skeniranje zuba, digitalno skeniranje zuba, digital smile design, implatati, implantologija, ugradnja implanta, ugradnja implantata, smile makeover, holivudski osmeh, savrsen osmeh, mostovi od cirkonije