top of page

BLOG

Cirkon, cirkonijum, cirkonija...Koji je pravilan naziv za krunice od cirkonije?

Da li ste čuli za cirkoniju? Ovaj materijal, koji se koristi u svemirskoj industriji, doneo je revolucionarne promene u stomatologiji! Zbog svoje biokompatibilnosti, translucentnosti i postojanosti, cirkonija je prvi izbor najboljih svetskih stomatologa.


Krunice izrađene od cirkonije predstavljaju vrhunac estetske stomatologije. Izgledaju potpuno prirodno, dugotrajne su i ne izazivaju nikakve alergijske reakcije niti nuspojave. Zato su ove krunice postale veoma popularne kod pacijenata.


Primetili smo, međutim, da se na internetu i u javnosti pojavljuju različiti nazivi za ove krunice - krunice od cirkona, cirkonijumske krunice, cirkonske krunice…

Cirkon, cirkonijum, cirkonija su najrasprostranjeniji termini kada je reč o krunicama, a evo koje su razlike među njima i koji je pravilan naziv za krunice od cirkonije.


Šta je cirkon?

Cirkon je mineral sa hemijskom formulom ZrSiO4. Od cirkona se proizvodi cirkonija, materijal koji se koristi u stomatologiji. Najveće zalihe cirkona nalaze se u Australiji i Južnoafričkoj Republici, zemljama koje su i glavni proizvođači cirkonije.


Šta je cirkonijum?

Cirkonijum je hemijski element, pripada grupi prelaznih metala i u periodnom sistemu se nalazi pod brojem 40.


Šta je cirkonija?

CIrkonija je materijal koji se koristi u stomatologiji i to u formi cirkonijum-dioksida ZrO2


Kako se pravilno nazivaju krunice od cirkonije – cirkonske, cirkonijumske ili cirkonijske?

Krune koje se izrađuju od cirkonije se pravilno nazivaju cirkonijske krune.


Comentarios


  • Cirkonija centar Facebook
  • Cirkonija centar Instagram
  • Cirkonija Centar YouTube
bottom of page