top of page

BLOG

Preporuke za negu zuba nakon postavke krunica i mostova

Izrada i postavljanje kruna u Cirkonija centru obično zahteva dve do tri posete našoj ordinaciji. Prilikom prve posete zubi se pripremaju za krune, nakon čega se radi skeniranje intraoralnim skenerom. Ovaj postupak je potpuno digitalan i zamenjuje uzimanje otisaka standardnim tehnikama otisnim materijalima i kašikama.


Nekada se postavljaju privremene krune, koje štite zube i obezbeđuju da se ne osećate nelagodno prilikom smejanja do postavke trajnih kruna od cirkonije. Pošto će zub biti anesteziran, možda ćete još neko vreme osećati utrnulost jezika, usta i usana. Uzdržavajte se od hrane i toplih napitaka sve dok utrnulost potpuno ne prođe.


Može se desiti da privremena krunica ispadne. Ukoliko se to desi pozovite nas i ponesite sa sobom privremenu krunicu, kako bismo je mogli ponovo postaviti. Da bi privremene krunice ostale na mestu, izbegavajte lepljivu hranu (žvake), tvrde namirnice (kao što su sirovo povrće i koštunjavo voće) i ako je moguće žvaćite na drugoj strani usta.


Moguće je da u danima nakon tretmana postavljanja krunica od cirkonije osećate blagu nelagodnost dok se ne naviknete na krunicu. Važno je da perete zube redovno na uobičajen način, ali s posebnom pažnjom koristite konac za zube.


Nakon postavke trajne krunice može se desiti da zub bude pojačano osetljiv na promenu temperature (toplo-hladno). Takođe može se desiti i da desni oko zuba budu osetljivije, kao posledica iritacije desni tokom tretmana. Ispod vaše nove krunice i dalje se nalazi zub, pa je briga o higijeni zuba veoma važna. Kada perete zube posebnu pažnju obratite na spoj krunice ili mosta sa ostatkom zuba. Na tom mestu ponekad može doći do upale ili nastanka karijesa. Zato je važno da zube perete redovno, detaljno i sa posebnom pažnjom, kako biste uklonili sve naslage i ostatke hrane. Uz redovnu dentalnu higijenu i redovne posete stomatologu vaša krunica ili most od cirkonije mogu potrajati čitav život.
Comments


  • Cirkonija centar Facebook
  • Cirkonija centar Instagram
  • Cirkonija Centar YouTube
bottom of page